DE FØRSTE DAGENE I ASUNCIÓN

Stanislas, Johannes og Ingerid foran Lake Ypacaraí i Aregua

Stanislas, Johannes og Ingerid foran Lake Ypacaraí i Aregua

Torsdag 23.januar forlot vi et iskaldt Trondheim og satte kursen mot hjertet av Sør-Amerika: Paraguay. Flyturen gikk greit unna. Vi fløy Værnes-Amsterdam-Sao Paulo-Asunción og landet i Paraguay natt til fredag. På flyplassen ble vi hentet av Aldo, vår kontaktperson fra organisasjonen ren-PEACE her i Asunción. Varmen slo mot oss da vi kom ut av flyplassen. Selv om det var natt var det over 30 grader! Vi ble tatt med til Aldos ringe bolig litt utenfor sentrum av byen. Her kan vi bo når vi jobber i Asunción.

Med på reisen er Johannes Waatevik og undertegnede, som skriver Master Med Mening gjennom IUG, i vårt siste år på IME-fakultetet på NTNU. Vi har også med oss rådgiver innen solenergi i Multiconsult, Stanislas Merlet, som skal hjelpe oss med feltarbeidet. I vårt forprosjekt høsten 2013 studerte Johannes og jeg muligheten for å etablere en stand-alone energiforsyning basert på solceller for et avsaltingsanlegg i Pozo Colorado, en landsby midt inne i landet. Det planlagte anlegget skal anvende omvendt osmose for avsalting av grunnvannet (som har et høyt saltinnhold). Omvendt osmose er en svært energieffektiv og fremadstormende teknologi. For å muliggjøre omvendt osmose kreves et høyt trykk og det er i hovedsak motorer til å drive pumper som er energikrevende i et slikt anlegg. Men for å kunne designe anlegget, og også energiforsyningen, på en god måte kreves detaljert informasjon om vannressurser, forbruk og tilgjengelige arealer i landsbyen. I løpet av feltarbeidet håper vi å kunne få mer informasjon om Pozo Colorado ved å inspisere området, snakke med lokale myndigheter og også med lokalbefolkningen. I tillegg har vi planer om å besøke et eksisterende avsaltingsanlegg i byen Filadelfia for å tilegne oss enda mer kunnskap om omvendt osmose.

Fredag ble dagen for å sove ut og utforske litt av byen. Tre trøtte typer tasset ut på gaten utenfor huset i håp om å finne en buss til byen. Det vi ikke tenkte på var at sola stod i senit og at 40 grader i skyggen betyr en betydelig høyere temperatur i sola… Det gjaldt å finne skygge så godt vi kunne, for å unngå å koke helt bort. Med Stanislas’ upåklagelige spanskkunnskaper klarte vi fint å finne en buss som kunne ta oss til sentrum. Asunción har mange flotte bygg, men også flere slitte fasader og fraflyttede hus. Det er mye å se på i byen hvis man har tid til å stoppe opp litt: Hus i flotte fargekombinasjoner, smilende gateselgere, små nisjebutikker og søte fortausrestauranter. Men vi har også blitt overrasket over de store kontrastene som råder i byen. Det er folk med flotte luksusbiler og uteliggere om hverandre, noe som setter en liten støkk i en når en vandrer gjennom gatene. Til tross for dette er folk utrolig hyggelige og hjelpsomme, i hvert fall når du klarer å stotre fram noen spanske gloser. Ordboka har hittil vært min beste venn!

På lørdag fikk vi tilbud om å være med Gonzalo, en kollega av Aldo, på et møte om forurensing av innsjøen Ypacaraí i Aregua like utenfor Asunción. Vi visste lite om innholdet på møtet, men det viste seg å være en samling for frivillige som ønsket å gjøre noe med forurensningsproblemene. Møtet ble holdt utendørs, under noen trær i sentrum av Aregua. Det var interessant å se hvordan lokalbefolkningen engasjerte seg i disse problemene, selv om vi ikke følte at vi kunne bidra noe særlig. Johannes og jeg lærte i det minste en rekke spanske gloser, slik som septiktank, bekk og brønn. Det kan komme godt med senere! Etterpå ble vi vist rundt i Aregua, som er en koselig liten plass der mange pensjonerte tyskere har bosatt seg på grunn av den rolige atmosfæren og de lave boligprisene. Fordelen med det er at nordmenn som har lyst på grovbrød kan få dekket sine behov…

Lørdag og søndag jobbet vi en del med å forberede turen til El Chaco, området der Pozo Colorado ligger. Avreise er i morgen, mandag. Vi har skrevet ned en rekke spørsmål vi må få svar på når vi er der. I tillegg planlegger vi å intervjue så mange som mulig i lokalbefolkningen for å få et genuint inntrykk av vannforsyningssituasjonen i området. Det vi finner ut ved å være i Pozo Colorado blir svært viktig for det videre arbeidet med prosjektet. Vi gleder oss veldig til å se området, møte de som bor der og endelig få et ordentlig inntrykk av landsbyen vi hittil bare har sett på kartet. I morgen tidlig leier vi bil og kjører nordover sammen med Aldo. Reisen tar visstnok rundt 5 timer. Kanskje vi ser noen ville dyr langsmed veien? Det skal i hvert fall bli spennende å oppleve landsbygda i Paraguay!

-          Ingerid