Tidligere arrangement

Workshop: Bærekraftig bistand

Bærekraftig bistand var temaet for workshopen som Ingeniører Uten Grenser NMBU arrangerte 4. april sammen med NITO og Multiconsult. Det var bra oppmøte av studenter fra mange forskjellige linjer. To engasjerte ingeniører fra Multiconsult hadde laget et spennende program med flere forskjellige praktiske og teoretiske oppgaver som skulle løses av grupper på fem. 

Multiconsult snakket først litt om utførte vann - og solkraft prosjekter i inn - og utlandet. De gikk også inn på potensiale til solenergi i verden og den fremtidige utviklingen i installasjoner. De poengterte med at solenergi kommer til å oppleve en betraktelig utbygging.

Etterpå var det opp til studentene å finne de beste løsningene på Tanzanias energikrise. Fordeler og ulemper måtte veies opp mot hverandre og avgjørelser måtte tas. Utbyggingskostnader og risikofaktorer i sammenheng med geologiske, miljømessige og samfunnsmessige utfordringer var en del av det studentene måtte ta hensyn til. Hva gjør du midt i byggefasen når leverandøren av solpanelene plutselig får leveringsproblemer? Velger du å utsette byggetiden og vente på en senere levering, eller bytter du til en annen leverandør som leverer raskere, men potensielt dårligere paneler med mindre kvalitet og virkningsgrad? Hvordan reagerer du på en miljøutredelse som sier at det finnes utrydningstruede dyrearter i et område hvor du prosjekterer et vannkraftverk? Imøtekommer du kravene til miljøorganisasjonene, eller tar du sjansen på en større konflikt med dem og den lokale befolkningen?

Kreativitet var etterspurt på slutten av workshopen hvor alle gruppene fikk som oppgave å lage en bro av spaghetti og marshmallows. Brua skulle bære vekta til ei lommebok i minst tre sekunder. Her ble det mye forskjellige framgangsmåter med mye latter og moro, men det var bare de to vinnerlagene som klarte denne utfordringen.

Vi håper at alle deltakerne fikk noe ut av workshopen og vi gleder oss til neste gang. Vel møtt!

 

På Flukt - flyktningstrømmen til Europa og Norge

Fredag den 2. Oktober arrangerte IUG NMBU seminaret ”På flukt – flyktningstrømmen til Europa og Norge” i Ås kulturhus. Siden flykningskrisen er et viktig og sentralt tema for alle i Europa og Norge, ville vi informere studentene ved universitet om tema. Vi fikk besøk av Marianne Lande(LSE), Morten Bøås (NUPI), Odin Lysaker (UIA), Marie Loe Halvorsen, Bjørn Nissen(IUG Norge) og Cecilia Valenzuela (Røde Kors). Alle belyste tema flykninger fra flere forskjellige spennende vinkler og ga oss innsikt i hvordan flykningskrisen vil ramme Norge og hva vi kan gjøre for å hjelpe.
Kvelden ble avsluttet med debatt, pizza og konsert. 

 

 

 

Sommerprosjektet 2015

Onsdag 12.august inviterte IUG NMBU barn frå Bjørnebekk asylmottak i Ås på aktivitetsdag. Vi var så heldige å få komme på besøk på Gulli gård! Der var det mange spennande dyr å helse på; ullgriser, allpakka, dvereggeiter og mange fleire. Vi koste oss i sola med grilling og leikar. Det blei ein veldig fin dag for både oss og barna. Vi satser på å gjenta suksessen til neste år!

 

Dekkskiftedagen

Populære dekkskiftedag! For tredje året på rad tilbød IUG'ere ved NMBU seg å skifte bort vinterdekkene for Ås-boerne. Tross grå himmel og langt fra vår-temperatur, stilte en titalls mer eller mindre erfarne dekkskiftere opp med både kake og kaffe. Etterhvert fikk samtlige opplæring, og tiltaket kunne regnes som voksenopplæring så vel som en håndsrekning til bileiere som ikke var lystne til å utsette rygg og rene hender for å skifte dekk. De første timene kjente ikke Ås-boerne sin besøkelsestid, og Julia måtte stille opp som levende reklameskilt i midtdeleren. Om det var det eller det faktum at folk hadde sovet ut vites ikke, men etterhvert strømmet det inn biler, og vi fikk hendene bokstavelig talt fulle. Først i fire-tiden trillet den siste bilen med ferske sommerdekk ut av parkeringsplassen utenfor Buggen, og dekkskifterne fikk seg en velfortjent grillfest, tross gråvær!

 

 

Norsk skog på tanken

Tirsdag 23.mars var tema prouksjon av bioethanol frå trevirke.  Det vart diskutert i kva grad denne forma for bioenergi kan bidra til utfasing av fossilt drivstoff. Seminaret starta med foredraget "Biodrivstoffproduksjon – status og fremtidige muligheter" av professor Svein Jarle Horn. Han gav deltakarane ein innføring i kor langt teknologien for produksjon av bioetanol frå trevirke er kommen. Vidare fekk vi pressantert "Potensialet for bioetanolproduksjon i Norge" av forsker Per Kristian Rørstad, der han gav eit overslag over produksjonspotensiale i Norge. 

 

Åpent møte 4. mars

Mastergruppa inviterte studenter og veiledere til et møte der det ble presentert nye samarbeidende organisasjoner med klare masteroppgaver. Etter presentasjonen ble det åpnet for spørsmålsrunde der alle kunne få svar på det de lurte på. Prosjektkoordinator i IUG Norge, Haykush Olsen, og Sveinung Fossnes som arbeidet med å få til den første "Master med Mening" på NMBU, var til stede og gav nyttig informasjon. Det ble servert kaffe og kaker mens samtalene florerte blant de oppmøtte. Alle parter fikk lærdom av dette, og inputen vi har fått vil bidra til at arbeidet vårt i "Master med Mening"-gruppa blir enda mer spennende.

 

BIOENERGINYTT!

Tirsdag 3.mars holdt IUG NMBU eit seminar der to forskarar frå Bioforsk kom og fortalde om sine prosjekt. Bioforsk er eit forskningsinstitutt like ved campus som fukuserer på innovasjon, nyskaping og bærekraftig ressursbruk. Thorstein Heidorn holdt foredraget "Muligheter innen bioenergi fra mikroalger. Pågående aktiviteter på Bioforsk" og Roar Linjordet pressanterte " Bærekraftig biogassproduksjon på landsbygda i Sør-Afrika".

 

 

 

Har du lyst å lære meir om bioenergi?

Vårsemesteret 2015 arrangerte IUG NMBU ein serie av foredrag som omhandla bioenergi. 19. februer starta vi med ein generell introduksjon til emnet. Odd Jarle Skjelhaugen, tilknytta Norsk senter for bioenergiforskning og professor ved NMBU, holdt foredraget " Bioenergi- hovedtrekk og trender". Han gav deltakarane ein god innføring i dei ulike formane for bioenegi, og kva som vert utnytta i dag. Vi var glade for at mange studentar frå ulike studieretningar møtte opp!

 

 

INGENIØRER UTEN GRENSER - STAND

Onsdag 11. mars arrangerte "Master med Mening"-gruppa en stand der det ble informert om masteroppgaver og veiledere til nettopp "Master med Mening". IUG arbeider for å tilrettelegge for studenter som ønsker å kombinere masteroppgaven med humanitært arbeid. Vi samarbeider med flere spennende organisasjoner som gjør arbeid i U-land innenfor blant annet:

- Aquakultur
- Mijø og energi
- Tekniske/mekaniske fag
- Teknisk, økonomisk analyse av prosjekt
- Matsikkerhet
- Samfunnsstudier
- Konfliktløsning
- Vann og avløp
- Jordbruk

Dersom du er interessert i å skrive en Master Med Mening, kontakt oss på nmbu.master@iug.no. Lik oss gjerne på facebook også.


Master med mening - Stand

Onsdag 5. November sto mastergruppa på stand på Sørhellinga. Det var lagt fram lister over veiledere som vil veilede en Master med Mening (MMM) og både studenter, professorer og andre kom innom for å høre mer om arbeidet med Master Med Mening, og aktuelle prosjekter.Alle studenter som ønsker å skrive en MMM skrev seg opp på liste med navn, studieretning og tidspunkt for innlevering av masteroppgave, og vil bli kontaktet av IUG fortløpende for mer informasjon.

Vi ønsker å tydeliggjøre at det ikke bare er ingeniørstudenter som kan skrive en MMM, som organisasjonsnavnet vårt kanskje kan tyde på. Studenter fra de fleste studieretninger ved NMBU kan skrive en masteroppgave tilknyttet bistandsarbeid dersom man ønsker det. Vår oppfordring er at studenter som vil skrive en oppgave med bistandsrelevans tar kontakt med oss for å få en oversikt over veiledere ved sitt institutt og mulige prosjekter.

Send oss en e-mail på: nmbu.master@iug.no, så tar vi kontakt med deg!


Master med mening-foredrag

Mandag 10. november arrangerte vi Master Med Mening-foredrag. Vi hadde besøk av Patrick Bakke og Magnus Kile Andersen som holdt spennende foredrag for oss.
Patrick er den første studenten fra NMBU som skriver en Master Med Mening. Han har vært i Budalangi i Kenya i høst og jobber nå med å skrive ferdig masteren sin om bruk av solpumpe til irrigasjon.
Magnus Kile Andersen har skrevet en Master Med Mening ved NTNU. Han besøkte Gombolo i Kenya, der han undersøkte den potensielle gevinsten av lokale regnvannsamlere.
Vi hadde godt oppmøte og spørsmålene fra studentene i salen var mange. Kvelden ble avsluttet med servering av pizza.

 

 

 

BISTANDSSEMINARET 

Etter en lang forberedningstid var 24. september endelig kommet og IUG NMBU sitt ‘Seminar om Bistand’ fant sted i Ås Kulturhuset sine lokaler. Vi ble veldig glade at så mange tok seg tid til et fire timers seminar på en onsdag. Seminaret hadde som formål å informere interesserte studenter om utfordringene i arbeidshverdagen og jobbmulighetene innen bistandsarbeid. Programmet var variert og studentene fikk vite mer om korrupsjonsproblemer, utvekslingsmuligheter og en spennende innsikt i feltarbeid i forskjellige land og kontinenter. 

 

 

Informasjonsmøte IUG

Mandag 8 september hadde vi informasjonsmøte for personer som var interessert i å bli med i IUG NMBU. Det var ca 50 oppmøtte. Vi hadde besøk av Haykush Olsen ifra IUG Norge. Ho fortalte om hvordan IUG Norge opererer og hva visjonen til IUG er. Deretter fortalte gruppelederane om de ulike gruppene, og vi informerte om den nye gruppen IM. Vi avsluttet med en artig video om hvorfor en skal vere med i IUG. So sponsa NITO pizza til alle som møtte opp.  

 

ÅPEN DOKUTORSDAG

Torsdag 4. september arrangerte vi åpen Dokutorsdag. Dokutorsdag er vanligvis et internt arrangement innad i IUG NMBU, men denne gangen var det mulig for alle å være med. Vi viste den spennende dokumentaren "No impact man". Den handler om Colin Beavan og hans familie, og deres årlige eksperiment om hvordan en kan leve ved å ha minst mulig innvirkning på miljøet. I tillegg ble det servert brus, frukt og kake. Det var god stemning og hyggelig å se at så mange studenter møtte opp!

 

 

 

Reduksjon av matsvin(n)

2.mai arrangerte IUG NMBU workshopen “Redusjon av matsvin(n)”. Arrangementet var på Fremtidskafeen i Ås der vi fikk servert deilig mat laget av varer fra lokale butikker, som ellers ville blitt kastet pga datostempling. Judith Narvhus, Professor ved IKBM,  kom for å snakke om holdbarhet og hvordan en selv kan vurdere hva som kan spises. Deretter fortalte Svein Elias Gautefall om sitt  prosjekt Matgilde mot hungersnød og delte erfaringer om hvordan man kan jobbe for å redusere matsvinn og drive med sosialt entrepenørskap. Vi hadde også en konkurranse om å komme opp med det beste hverdagstipset for unngå å kaste mat. Alle de gode ideene finner du her.

 

 

Dekkskiftedagen

Lørdag 26. april arrangerte vi i IUG Dekkskiftedagen for andre gang. Denne dagen tilbyr vi studentene og innbyggerne i Ås gratis dekkskifte. Nå var det tid for å bytte fra vinterdekk til sommerdekk og flittige dekkskiftere stod klare med verktøy og stor arbeidslyst. Det var godt oppmøte og i løpet av de tre timene vi hadde satt av denne dagen, var vi sjeldent arbeidsløse. Vi hadde både kake og kaffe til salgs for de som ventet på å få dekkene sine skiftet. Det var mange fornøyde bileiere som fikk på sommerdekkene sine den dagen og mange gav donasjoner til IUG NMBU.

 

Foredrag "Master med Mening"

I midten av april inviterte IUG NMBU til pizza og foredrag. Arbeidet med å få satt igang noen Master med Mening ute på Ås er godt i gang, og derfor var vi nysgjerrig på noen som faktisk hadde vært med på dette før. Gard Sviggum Saabye fra NTNU var med på en Master med Mening i 2012 tilknyttet selskapet Remote Hydrolight som bygger småkraftverk i Afghanistan. Han fortalte et nesten fullsatt auditorium om utfordringene man møter når man må forholde seg til dårlig sveisekunnskaper på bakken og enda verre utstyr, spørsmålet om å dra ned på feltarbeid i verdens farligste land for hjelpearbeidere. Den gode oppfølgingen de hadde fått gjennom masteren, og ikke minst gleden av å se at resultatet fra oppgaven kom til nytte, var noen av grunnene til at alle oppmøtet ble anbefalt å prøve seg på en Master med Mening fra foredragsholderen