OPPDRAG MALAWI

Håkon Osland Sandvik har i januar vært tre uker i Malawi for å gjøre feltarbeid for sin master med mening. Ingeniører uten grenser avd. NMBU har møtt Håkon for en hyggelig samtale for å høre om oppholdet, han skriver master med mening i samarbeid med IUG og bedriften Kumudzi Kuwale. Kumudzi Kuwale er en bedrift som, ved hjelp av solcelledrevne batteriladestasjoner, arbeider med å få elektrisitet til mennesker som ikke har tilgang til det nasjonale strømnettet.

Håkon studerer industriell økonomi og sier han ble inspirert til å skrive en master med mening av å lese et intervju med tidligere NMBU student Patrick Bakke som var på feltabeid i Kenya.

HåkonOsland.jpg

OPPHOLDET

 

Tre uker i Malawi var nok til å få et godt overblikk over bedriften Kumudzi Kuwale og å finne en problemstilling til masteroppgaven.

-Jeg likte meg veldig i Malawi, så jeg skulle gjerne vært der lenger om jeg hadde hatt tid til det, men tre uker var nok til mitt formål om å få et overblikk over bedriften Kumudzi Kuwale og gjøre meg kjent med situasjonen i landet. Det absolutt beste med oppholdet i Malawi var å få møte så mange flotte mennesker, både lokalbefolkningen og de som jobbet for Kumudzi Kuwale. Det å være i Malawi og å oppleve situasjonen på nært hold har vært helt uvurderlig for å få en god forståelse for oppgaven jeg skal skrive.

Han har valgt å se på Life Cycle Assessment til batteriladestasjonene som bedriften har plassert rundt hos forskjellige landsbyer i Malawi. Life cycle assessment ser på systemet fra råvareuttak til det ikke kan brukes lenger. Håkon forteller av den lokale befolkningen er positive til produktene Kumudzi Kuwale leverer, spesielt viktig er det at bruken av mobiltelefoner har økt, så det er lettere for folk å mobilisere seg. 

- For eksempel så er begravelser er en viktig ting i Malawi, nå kan folk Istedenfor å høre om et dødsfall tre uker for sent faktisk ha muligheten til å kunne få beskjeden tidligere og møte opp i begravelsen.

Hjemmebatteriene gir mulighet til blant annet belysning og lading av mobiltelefoner. Belysningen sørger blant annet for muligheten til å gjøre skolearbeid og forberedelser til arbeid når det er mørkt ute.

HåkonOsland2.jpg

MASTEROPPGAVEN

Masteroppgaven skal leveres i løpet av våren, og Håkon sier at selv om han lå litt etter med skrivingen da han kom hjem etter tre uker er han godt i gang med skrivingen nå.

- Man gjør seg tanker når man er der nede om hvordan man vil gjøre oppgaven. Selv om jeg ikke har fått alt ned på papiret så ligger jeg litt foran i hodet. Jeg har fått masse inspirasjon, og jeg tror og håper at oppgaven blir bra. Det å skrive master med mening har vært det riktige valget for meg, jeg har lært mye og føler at jeg faktisk skriver om noe meningsfullt.

IUG NMBU ønsker Håkon lykke til med oppgaven og takker for godt samarbeid!

EMBLA TUKKER, IUG NMBU

Oppdrag Kenya

Ingeniører Uten Grenser NMBU har siden oppstarten av avdelingen jobbet for å etablere Master Med Mening (MMM) her på skolen. Nå er den første masteroppgaven en realitet i samarbeid med Kenyahjelpen som jobber i Budalangi-distriktet Kenya.

Mandag 15. september drar Vann og Miljøteknikk-studenten, Patrick Bakke, sammen med sin mentor, Mikael Bue fra Multiconsult, til Kenya for å utføre feltarbeidet til masteroppgaven ”Mulighetsstudie for solpumpe til irrigasjon i Budalangi”. Masterenoppgaven er et direkte resultat av IUG sitt arbeid med MMM i samarbeid med Kenyahjelpen, NMBU og Multiconsult.

PatrickBakke.jpg

ET ØNSKE OM Å GJØRE NOE MER

Vi tok en prat med Patrick for å høre hvorfor han ønsket å skrive en Master med Mening.

- Jeg har lenge vært interessert i bistand og utviklingsspørsmål, og det var derfor jeg valgte Vann og Miljø i utgangspunktet. I bistandsbransjen er det veldig viktig med erfaring fra bistandsprosjekter for å få jobb senere, og Master med Mening er derfor en ypperlig mulighet for å få slik erfaring.

Videre forteller Patrick at han har lyst til å gjøre noe med substans i livet og da han fikk muligheten til å skrive Master i samarbeid med IUG takket han fort ja til det. Oppgaven har han laget i samarbeid med Kenyahjelpen og veilederen sin ved IMT. Det har vært viktig å få lage en oppgave både studenten, Kenyahjelpen og NMBU kan godkjenne og være fornøyde med.

ENGASJEMENT

Når vi spør Patrick om hva han skal gjøre på feltarbeidet møter vi en engasjert student. Han har fra februar til juni i 2014 vært praktikant hos FN, nærmere bestemt i UN-Habitat i Nairobi, Kenya, så han kjenner godt til situasjonen i landet.

- Budalangi er et av de fattigste distriktene i Kenya og det er stor matusikkerhet på grunn av periodevis flom og tørke. Forhåpentligvis kan solpumper være en del av løsningen for bærekraftig matproduksjon der.

Gjennom feltarbeidet skal han undersøke vannkvaliteten i kilder i området ved å f. eks teste for e.coli, måle konduktivitet og PH-verdi. Etter den tekniske delen blir det en kvalitativ del i feltarbeidet der han ønsker å intervjue lokalbefolkningen, produsenten av solpumper, lokale vannmyndigheter, bønder og flere for å kartlegge kompetansen som finnes der.

FELTARBEID

Feltarbeidet er på totalt 30 dager og Patrick kommer da til å bo på området til Kenyahjelpen sammen med mentor og noen ildsjeler fra Kenyahjelpen. Han har utarbeidet arbeidsplan for alle dagene og budsjettene er klare.

På spørsmål om han føler seg klar er talen tydelig:
- Ja! Men det er én ting å planlegge hva man skal gjøre, en annen ting er å komme ned dit og faktisk se hvordan ting ser ut. Det kommer til å bli forandringer i planene!

Patrick har lovet å holde oss oppdatert underveis i feltarbeidet og å fortelle om sine erfaringer når han kommer tilbake i oktober.

Vi i IUG NMBU ønsker Patrick masse lykke til og ønsker han et utfordrende og lærerikt feltarbeid!

SVEINUNG FOSSNES & CHRISTINE SPITEN, IUG NMBU